Milyen kandallófajták beszerzésére és használatára adottak a lehetőségek manapság? Mi alapján csoportosíthatók a különféle kandalló típusok? Illetve miként érdemes dönteni a választásról úgy, hogy a lehető legjobb opció mellett sikerüljön letenni a voksunkat?

Nézzük meg a kandallófajtákat forma, design és megjelenés szerint!

Ebből a szemszögből közelítve a kérdéskört, meglehetősen sokféle kandalló változat beszerzéséhez és használatához adott a lehetőség. Leginkább az lehet a célravezető, ha az otthont meghatározó stílushoz igazítjuk a kandalló megjelenését is.

Elképzelhető például modern, rusztikus, klasszikus, illetve csempekandalló változatokból is olyan opció, ami tökéletesen megfelel az ízlésünknek. Ha pedig mélyebben is foglalkozni akarunk a design kérdésével, akkor liftes, kilinccsel nyíló, két oldalt üveges, dupla ajtós vagy sötétített ajtós opciók egyaránt rendelkezésre állnak.

Többek között persze. Ugyanakkor további lényeges kérdést jelenthet inkább a funkcionalitás, úgyhogy érdemes ennek alapján tovább vizsgálnunk a különféle típusokat.

A fűtés módja alapján is elképzelhető a kandallófajták csoportosítása

A hagyományos értelemben vett kandallóknál gyakori a légfűtéses kandallóbetét. Lényege, hogy az alul beáramló hideg levegőt melegíti maga a kandallóbetét, majd pedig felül áramlik kifelé irányban a meleg levegő.

Némileg ritkább változat a vízfűtéses kandallóbetét. Fontos tudni vele kapcsolatban, hogy a már kiépített fűtési rendszerre egyaránt rá lehet kötni, illetve alternatívaként akár önálló fűtésként is bevethető.

Gázfűtésű kandalló betétek is léteznek, ugyanakkor idehaza ilyesfajta megoldással nem igazán lehet találkozni. Elektromos kandallókkal viszont annál többször, de erre majd ki fogunk térni részletesebben is.

Hogyan csoportosítjuk a kandallókat fűtőanyag szerint?

Ugyebár a legtöbbek számára a fatüzelésű kandallók ismertek, illetve rajtuk kívül a pelletes kandallóbetét alkalmazása is sokak által preferált megoldás, már csak a költséghatékonysága miatt is.

De ami igazán forradalmi változást jelent a témakör kapcsán, az az elektromosan működő kandallók látványos térnyerése. Határozottan kirajzolódó tendenciának néz ki ugyanis, hogy egyre többen és többen teszik le emellett az innovatív opció mellett a voksukat.

Hogy pontosan miért? Természetesen ennek a kifejtése is egyértelműen megér egy külön bekezdést. Úgyhogy mindjárt össze is foglaljuk az ezzel kapcsolatos lényegi pontokat.

Amiért a kandallófajták között egyre inkább az elektromos változatok a nyerők

Az elektromos kandalló egyszerre költséghatékonyabb, könnyebben beszerelhető, akár még panel lakásban is elérhető változata tökéletes a hamisítatlan kandalló élményhez, miközben látvány és hatásfok alapján is egyértelműen hozza az elvárásokat.

Az elektromos fűtés korszerű eszközeinek kapcsán megéri fontolóra venni, hogy a lakás egy-egy adott pontjára kandallót telepítsünk. Már csak amiatt is, mivel az elektromos hálózattal való összekötésen túl más nem is kell hozzá.

Az esztétikum szempontjai mellett a funkcionalitás kapcsán is érdemes az innovatív elektromos kandallót választani!