Melyek a padlófűtés-rétegrend egyes fázisai és szakaszai? Milyen lépésekben javasolt gondolkodni és dolgozni annak érdekében, hogy a hasznosulás maradéktalanul teljesüljön a későbbiek folyamán?

Ezt fogjuk alaposan kielemezni máris a bejegyzésben. Remélhetőleg ezzel is használható támpontokat tudunk adni azoknak, akik épp a padlófűtés kialakításának lehetőségeit fontolgatják.

A padlófűtés-rétegrend első szintje ideális esetben

Ahhoz, hogy a telepített fűtőszőnyeg vagy fűtőkábel kellő hatékonysággal működjön, megfelelő alapokat kell biztosítani. Amihez elengedhetetlen egyrészt a tudatos, másrészt az alapos tervezőmunka.

Át kell gondolni, hogy milyen sajátosságokkal rendelkezik a szóban forgó helyiség, és ezek alapján milyen alapokat kellene lerakni. Amikor ezt a fázist sikerült abszolválni, akkor következhet a második szint a lépésálló hungarocell lerakásával.

Mindenképp a lépésálló típus kiválasztása és alkalmazása a célravezető, hogy a végeredmény lehetőleg minél inkább strapabíró és ellenálló legyen. Ami a konkrétumokat illeti, minimum 10 centiméteres réteggel javasolt számolni. Az EPS hőszigetelés nagy előnye, hogy ezt rendkívül költséghatékony módon teszi lehetővé.

A munkálatok során a következő lépések lesznek a célravezetők

A padlófűtés-rétegrend következő szintje optimális esetben a hőtükör fólia. A kiválasztott fűtőszőnyeg minél kedvezőbb hatékonysága és hasznosulása végett javasolt megtenni ezt a lépést, ahogy azt már fentebb is hangsúlyoztuk.

Némi rugalmasságot biztosíthat ennél a lépésnél, hogy az EPS lapokra igény szerint technológiai, vagy pedig mezőgazdasági fóliát egyaránt lehet tenni. Ami a fontosságot illeti, ezzel a réteggel elkerülhető, hogy a beton a lapok rései közé kerüljön.

Ráadásul a fólia egyenletes hőmérsékletet is segít tartani a szóban forgó helyiség egészében, ami szintén nem elhanyagolható faktor. Ennél fogva nem tanácsos kihagyni vagy kifelejteni ezt a lépést.

A vasrács lefektetését is célszerű beiktatni az egyes lépések közé

Mégpedig annak érdekében, hogy a padlófűtés csöveinek rögzítése kifogástalan minőségben megtörténjen. Fontos, hogy a vasrács a hőtükörfóliára kell kerüljön, figyelembe véve a csövek fogatását.

Opcionálisan akár XPS táblából kivágott darabokkal is lehet megoldást keresni arra, hogyha a magasság megemelése a cél. Amint ezt a lépést is sikerült kipipálni, akkor következhet a dilatációs hézagok kialakítása.

A dilatációról azt érdemes tudni, hogy egy test térfogatának fizikai elváltozását jelenti. Ismertebb nevén ez a hőtágulás. A dilatációs rés létrehozása tehát pontosan azért lényeges, hogy a hőtágulásból adódó erőhatásokat proaktívan tudjuk kezelni.

A telepített elektromos fűtés rétegrendjeinek végső simításai

Amikor a fenti lépések egytől egyig megvannak, akkor az elektromos fűtés maximális hatékonysága végett következhet a csövek lefektetése és rögzítése. Ez tehát a munkálatok utolsó szakasza.

Bármennyire is könnyen boldogulunk az otthon végzendő munkálatokkal, ennél a fázisnál már mindenképp célszerű szakértői segítséget kérni. Merthogy elég egyetlen apró hiba, és akár az egész fűtési rendszer tönkremehet. 

A padlófűtés-rétegrend tehát ezekből a fázisokból tevődik össze. Ideális esetben ezek együttesen nemcsak a komfortérzethez, hanem a költséghatékony használathoz is együttesen járulnak hozzá.