Milyen szempontokat célszerű figyelembe venni akkor, amikor az infrapanel méretezése a kérdés? Miért fontos egyáltalán koncentrálni az infrapanel méretezésére? Illetve az elhelyezésen túl mire figyeljünk még pluszban?

A cikkben ezeket a kérdéseket fogjuk megválaszolni. A cél, hogy lehetőség szerint minél nagyobb hatásfokkal sikerüljön alkalmazni a korszerű infrapaneleket.

Miért számít lényeges kérdésnek az infrapanel méretezése?

Az infrafűtés nem véletlenül számít egyre inkább felkapott és népszerű fűtési megoldásnak. Nemcsak költséghatékony, hanem gyorsan érezteti a hatását, ennélfogva komfortos hőérzetet biztosít. Többek között ebben rejlik az infrapanel hozzáadott értéke is.

Az infrafűtés legfontosabb sajátossága, hogy a levegő helyett a környező testeket melegíti fel. Gyakorlatilag emiatt működik olyannyira látványosan és hatásosan. Persze ahhoz, hogy a legtöbbet sikerüljön kihozni belőle, nem árt a tudatos tervezés.

Többek között az infrapanel méretezésének a figyelembevételével. Nézzük is meg ennek a főbb változóit.

Milyen szempontokat célszerű figyelembe venni az infrapanel méretezése kapcsán?

Kiindulási alapként a magyarországi lakóépületek átlagos fűtési igényét szokás alapul venni, aminek a mértéke egyébként 35 W helyiségenként. Amikor ez az érték megvan kiindulási alapként, akkor lehet számolni a helyiségek alapterületével és belmagasságával.

Természetesen ez még önmagában nem feltétlenül eredményezne pontos számításokat. Mindenképp hozzá kell kalkulálni azt is, hogy magának az épületnek milyen tulajdonságai vannak. Egy nem hőszigetelt, kevésbé hőmegtartó épületnél ugyanis erős torzítás is elképzelhető, ennek megfelelően az infrapanel méretezése kapcsán is lehet feljebb menni.

Persze az infrapanel méretezésének a kiszámítását megoldhatjuk önállóan is, de az esetek döntő többségében inkább jobb szakember segítségét igénybe venni.

Az infrapanel méretezésén túl az elhelyezése is abszolút lényeges

Hiába a precízen kiszámított infrapanel-méretezés, hogyha magát az elhelyezést nem tudjuk optimálisan megoldani. Annak érdekében, hogy a lehető legjobb teljesítményt sikerüljön kiaknázni az infrapanelek adottságaiból, az elhelyezés kapcsán is kulcsfontosságú lesz a tudatosság.

Arra figyeljünk, hogy az infrapanel előtt ne legyen semmiféle akadályozó tényező, ami adott esetben meggátolhatná az általa kibocsátott hő érvényesülését. Emellett persze nem árt az sem, hogyha valahol a helyiség közepén sikerül letenni és üzembe helyezni magát az infrapanelt.

Mivel elektromossággal működő, egyszerűen telepíthető fűtési eszközről van szó, ez messze nem kivitelezhetetlen feladat.

A megfelelően méretezett és jól elhelyezett infrapanelek által kínált előnyök

Ahogyan azt már fentebb is említettük, az infrapanel méretezése és optimális elhelyezése számos előnnyel kecsegtet. Mindenekelőtt az egyik legfontosabb tényező, hogy a bekapcsolást követően másodperceken belül érezhetjük is a kellemes meleget.

Emellett a fejlettebb modellek már előre programozhatók, illetve okostelefonról is vezérelhetők. Mindez ráadásul úgy válhat valóra, hogy közben a fűtés működtetése nem jár együtt fokozott energiafelhasználással és anyagi ráfordítással.

Magyarul a tudatosan méretezett és üzembe helyezett infrapanel nemcsak esztétikus, de roppant hatásos és gazdaságos módot is kínál a korszerű fűtéshez.

Nézz körül kínálatunkban, és válaszd ki a számodra legjobb infrapanelt!