Melyek lehetnek az elektromos padlófűtés hátrányai, amelyekkel a potenciális előnyökkel egyetemben jobb előre tisztában lenni? Mi mindent célszerű mérlegelni, mielőtt döntésre jutunk a telepítés kérdésében?

Bárki, aki új építésű háznál vagy egy ingatlan korszerűsítése során a fűtés lehetséges módjain gondolkodik, ideális esetben felteszi magának ezeket a lényeges kérdéseket. Mi pontosan ezért igyekszünk segíteni a válaszok részletes kifejtésével.

Ezért előnyös, ha az elektromos padlófűtés hátrányai is számításba kerülnek

Tegyük fel, hogy elektromos fűtőszőnyeg telepítésén gondolkodunk. Értelemszerűen csak az a cél lebeghet a szemünk előtt, hogy a beruházás hatására az ingatlanban komfortos meleg lesz, lehetőség szerint alacsony költségek mellett.

Ilyenkor az ember végigveszi a remélt előnyöket, és ezek fényében igyekszik dönteni. Ugyanakkor teljes képet csakis abban az esetben kaphatunk a jövőt illetően, ha a potenciális hátulütőkkel is számolunk.

Merthogy jobb a realitás talaján maradni és elfogadni, hogy bármely fűtési módnál az előnyökön túl bizony kisebb-nagyobb hátrányokkal is számolni lehet. Ezek nem biztos, hogy bekövetkeznek, de jobb tisztán látni a helyzetet a döntés előtt.

Mik lehetnek az elektromos padlófűtés hátrányai?

Fűtőszőnyeg, fűtőkábel, fűtőfólia telepítése előtt jó alaposan érdemes utána számolni a telepítési költségeknek. Speciális szakértelmet igénylő feladatról van szó, és bizony a hozzáértést, illetve a munkát meg kell fizetni.

Kalkulálni kell azzal az eshetőséggel is, hogy ez a módozat nem feltétlenül ideális fő fűtési rendszerként hidegebb időjárási viszonyok mellett. Bizonyos esetekben jobb kiegészítő megoldásként tekinteni rá.

Az sem mindegy továbbá, hogy milyen padlóburkolattal történik maga a kialakítás. Vastagabb szőnyegek és padlólapok esetén előfordulhat, hogy a telepített rendszer hatásfoka elmarad a kívánalmaktól.

Még néhány potenciális faktor, amivel számolni érdemes

Megtörténhet, hogy elektromos padlófűtés lassabban melegszik fel, szemben egy radiátor vagy cirkórendszer felmelegedéshez szükséges idejével. Ezzel is tisztában kell lenni, és szükség esetén hamarabb érdemes bekapcsolni az eszközt.

Aztán ott van még faktorként az elektromos hálózat terhelése. Erősen ajánlott racionális szinten tartani a használatot, hogy a hónap végén kézhez kapott villanyszámla összegétől ne kapjunk gutaütést.

A felsoroltakon túl a padlómagasság emelkedését kell még figyelembe venni. Az elektromos padlófűtés rendszerint emel néhány centimétert a padló szintjén, ami adott esetben hátrányként is jelentkezhet.

Hogyan ajánlott kezelni az elektromos padlófűtés potenciális hátrányait?

Attól, hogy nem feltétlenül csak előnyökkel lehet kalkulálni, még nem célszerű kapásból elvetni ezt a fűtési módot. Az előnyök mellett az elektromos padlófűtés hátrányai kerüljenek bele a kalkulációnkba egytől egyig.

Kulcsfontosságú, hogy ezzel együtt az ingatlan szigetelésének hatékonyságát, a hőmegtartási képességét is térképezzük fel. A legkorszerűbb és leginkább költséghatékony elektromos fűtési megoldás hozzáadott értéke is kizárólag akkor jelentkezhet, amennyiben maga az épület is elősegíti a megvalósulást.

Ha egyedül nem boldogulunk a mérlegelés kérdéseiben, akkor érdemes szakember segítségével végig venni a potenciálisan elérhető előnyöket, valamint a lehetséges hátrányokat.