Az energiatakarékos fűtés megvalósítása szerencsére egyre több háztartásban nemcsak vágyálom, hanem kézzelfogható lehetőség. Ennek a sikeres eléréséhez szeretnénk adni néhány támpontot a bejegyzésben.

Lesz szó a megvalósítás eszközigényéről, emellett pedig az energiatakarékosan fenntartható működés egyéb aspektusaira is felhívjuk a figyelmet.

Mit nevezhetünk egyáltalán az energiatakarékos fűtés megvalósulásának?

Például azt, amikor egy ventilátoros hősugárzó segítségével úgy sikerül komfortos meleg levegőt teremteni a beltér egyes helyiségeiben, hogy közben a megvalósítás energiaigénye sem lesz nagyobb a kelleténél.

Az energiatakarékosság több szempontból is előnyökkel kecsegtet, nem véletlenül számít manapság sokakat foglalkoztató kérdésnek. Mindenekelőtt anyagi értelemben biztosít spórolási lehetőséget, akár tízezer forintokkal könnyítve havi szinten a költségvetést.

Persze ez önmagában még nem minden! Egy energiahatékonyan működő fűtési mechanizmus környezetbarát módon képes funkcionálni, ezzel is hozzájárulva a fenntarthatósághoz. Nem beszélve arról, hogy az így funkcionáló készülékek várható élettartama is hosszabb.

Mi minden szükséges ahhoz, hogy a fűtés takarékos energiafelhasználással működjön?

A megvalósítás egyik aspektusa az eszköz oldaláról jelentkezik. Beleértve akár az alapértelmezett fűtési rendszert, vagy akár az olyan haladó és rugalmas megoldásokat, mint például a modern háztartási ventilátoros gyorsfűtő készülékek.

Ha eszközoldalról biztosítottak a lehetőségek a fűtés alacsony költségvetéssel történő megvalósulásának a feltételei, az máris fél sikerként könyvelhető el. Innentől arra kell még figyelmet fordítani, hogy a fűteni kívánt ingatlan hőmegtartási képessége a kellő szinten legyen.

Ehhez szükséges a korszerű és jól működő hőszigetelés, valamint a nyílászárók modernizálása. Máskülönben hiába a legkorszerűbb és leginkább takarékos fűtési technológia, ha az értékes meleg levegő döntő hányada észrevétlenül távozik.

Fontos, hogy fűtési szezonon kívül is adott a lehetőség a kivitelezésre

Elég csak azokra az októberi estékre gondolni, amikor váratlanul betör egy hidegfront. Ilyenkor sokszor a szekrényből előkeresett pulóver sem segít, viszont a távfűtés jellemzően még nem működik.

Ellenben az elektromos fűtési technológia korszerű eszközei ezekben a szélsőséges esetekben is kézenfekvő választást jelenthetnek. Méghozzá energiatakarékos, ezen keresztül pedig költséghatékony formában.

Akár egy ventilátoros gyorsfűtő, egy fűtő ventilátor vagy bármely elektromos alternatíva beüzemelése is csupán másodpercek kérdése. Ráadásul könnyedén abba a helyiségbe vihetők ezek a készülékek, ahol az időnket töltjük.

Még néhány faktor az energiatakarékos fűtés eléréséhez

Az energiatakarékos fűtés megvalósításának első javasolt lépése azt felmérni, hogy mekkora energiaigénye is van a szóban forgó ingatlannak, illetve az egyes helyiségeknek. Ezt egyrészt a terület nagyságából, másrészt a hőmegtartó képességéből ki lehet következtetni.

Majd ehhez mérten javasolt keresni olyan elektromos konvektorokat, kályhákat, fűtőszőnyeget, ventilátoros gyorsfűtőt vagy egyéb berendezéseket, amelyek kapcsán az energiatakarékos működés egyértelmű.

Legjobban akkor járhatunk, ha az elektromos fűtés területén keressük a megoldást. Sok sikert kívánunk a megvalósításhoz!