Milyen szekciókból javasolt felépíteni a vizes padlófűtés rétegrendjét? Hány szinttel érdemes egyáltalán kalkulálni? Illetve mi minden kellhet, hogy a funkcionalitás maradéktalanul teljesülni tudjon?

Ezt fogjuk részletesen kitárgyalni ebben a bejegyzésben. Rétegről rétegre fogunk haladni, remélhetőleg transzparensen szemléltetve a javasolt lépéseket. Vágjunk is bele, jöjjön a vizes padlófűtés rétegrend témaköre!

Az vizes padlófűtés rétegrend első javasolt szintje

Mivel több rétegre lesz szükség, ezért megfontolandó olyan elektromos fűtőszőnyeg mellett dönteni, amely nem jár a padlószint emelkedésével. Talán sejthető, hogy az alap jelenti a vizes padlófűtés rétegrend első szintjét. Arra érdemes törekedni minden esetben, hogy egy teljes mértékben tiszta, sík, repedezésmentes, egységes betonalap álljon rendelkezésre.

Ez fog úgynevezett hordozó felületként funkcionálni. Vagyis ez a szint jelenti azt a stabil alapot, amire az összes többi réteg praktikusan rákerülhet. Erre jöhetnek rá aztán második rétegként a speciális EPS hőszigetelő táblák akkor, ha ezek alkalmazása mellett döntünk.

Ami egyébként a javasolt kategóriába sorolandó, tekintve a kiváló szigetelő tulajdonságukat. Ha egy mód van rá, célszerű lépésálló kivitelben beszerezni ezeket a táblákat. Lehetőleg két sorban, úgymond kötésben egymásra helyezve a táblákat, alsó hangon tíz centiméteres rétegvastagságra törekedve. 

A vizes padlófűtés rétegrend következő javasolt szintjei

A következő ajánlott lépésnek az számít, hogy a precízen kialakított hőszigetelésre rákerüljön egy réteg hőtükör fólia. Azt gyorsan hozzátesszük, hogy itt egy opcionális rétegről van szó. Egyénileg lehet arról dönteni, hogy éppenséggel kell vagy nem kell.

Ahhoz viszont, hogy a hagyományos megoldásnak számító vizes padlófűtés kellő hatékonysággal működjön, a fóliára mindenképp vasrácsot javasolt fektetni. Így a padlófűtés csövei praktikus módon a rácshoz fogathatók. Minden szükséges eszköz elérhető fűtőszőnyeg, fűtőkábel kategóriánkon belül.

Plusz variációs lehetőség lehet, hogy vagy kapásból a megelőző szintre kerüljön a rács. Vagy alternatív lehetőségként az XPS táblából kivágott kockák segítségével néhány centimétert még emelni is lehet rajta.

A rétegrend ideális esetben a következőképp folytatódik

Kicsit megtévesztő ezen a ponton a megnevezés, mert a dilatációs hézagok kialakításáról és kitöltéséről van szó. De ne ragadjunk le a fogalmi meghatározásoknál. Inkább rögzítsük fejben, hogy a padlóburkolat tartósan problémamentes működéséhez ez esszenciális lépés.

A cél az, hogy a falak mentén minimum 4-5 mm szélességben fussanak végig ezek a speciális rések. Úgy, hogy szilikonnal vagy dilatációs szalaggal a kitöltésük meg legyen oldva, hatékonyan és előre kezelve a beton várható tágulását.

Ezen a ponton következhet egy kulcsfontosságú réteg a csövek lefektetésével és rögzítésével. Itt el lehet azt dönteni, hogy az önálló kivitelezés mellett kell-e szakavatott ember közreműködése. Ha biztosra akarunk menni, nem árt gyakorlott segítséget kérni.

A vizes padlófűtés rétegrend felsőbb szintjei a következőképp állnak össze

A vizes padlófűtés rétegrend folytatásaként úgynevezett esztrichbeton réteg célszerű, hogy a helyére kerüljön. A sóderből, cementből és adalékokból összeálló anyag másik megnevezése találóan a fűtőbeton.

Hiszen remekül vezeti a hőt, bátran terhelhető és még repedésektől is mentes. Amikor idáig sikerül eljutni, már csak a burkolat kiválasztása és helyrerakása a feladat. Lehetőleg minél pontosabban, hogy a későbbiek során se mozduljon el. Kínálatunkban minden padlófűtéshez szükséges alapanyag és tartozék elérhető, nézd meg kínálatunkat!