Ebben a bejegyzésben a „milyen termosztátot vegyek” kérdésre igyekszünk részletes, no és persze a gyakorlatban is hasznosítható választ adni. Annál is inkább, mivel a termosztátválasztás és -beszerzés kiemelten fontos kérdésnek számít a működtetés hatékonysága kapcsán.

Bízunk benne, hogy a cikk praktikus segítséget jelenthet a termosztátvásárlás kérdésében, illetve a tartósan hatékony használat szempontjából is.

Mit nyerek egyáltalán azzal, ha termosztátot vásárolok és használok?

A termosztát az a falra szerelt, korszerű szerkezet, amelyik nemcsak helyettünk szabályozza az otthonban uralkodó hőmérséklet alakulását, de pluszban még nem kevés energiát is segít megtakarítani. Vagyis egyszerre teszi kényelmesebbé a napjainkat, miközben pénzt spórol.

Nem mindegy persze, hogy egész pontosan milyen termosztát mellett sikerül letenni a voksunkat. Sok múlik az otthon méretein és fizikai paraméterein, az anyagi lehetőségeken, no és persze az egyéni preferenciákon is.

Mindenesetre a következő általános ajánlásokat figyelembe véve nehéz rosszul dönteni a termosztát beszerzését illetően.

Milyen termosztátot vegyek ahhoz, hogy a készülék tényleg kiszolgálja az igényeimet?

Mindenképp olyat, amelyik precízen, megbízhatóan és hiba nélkül dolgozik. Magyarul a termosztátkeresés első pontja eldönteni, hogy melyik márkát válasszuk. Sokszor célszerű akár egy kicsit többet is fizetni a készülékért, hogy tényleg egy megbízható gyártó minőségi termosztátját kapjuk a pénzünkért cserébe.

Lényeges tényező a termosztát típusa is. Nem mindegy, hogy a hagyományos értelemben vett analóg kezelőfelület vagy pedig egy digitális vezérlőpanel áll a rendelkezésünkre a termosztát szabályozásához.

Mivel a technológia gyorsan fejlődik, tényleg érdemes egy-egy korszerűbb termosztát beszerzésébe invesztálni. Annál is inkább, mivel ezzel a következő előnyök válhatnak elérhetővé.

Milyen extra lehetőségeim lehetnek a termosztát kiválasztásánál?

Egy modern termosztátot ma már nem feltétlenül kell nekünk tekergetni és szabályozni minden egyes nap. Ehelyett elég akár egyszer beprogramozni magát a készüléket, hogy a hét melyik napján, mikor, mennyire fűtse fel az otthon levegőjét.

Sőt, az okostermosztátok még ennél is többet tudnak. Ezeket a szerkezeteket ugyanis könnyedén össze tudjuk hangolni a telefonunkon megtalálható applikációval, hogy onnantól kezdve helytől és időtől függetlenül történjen a termosztát vezérlése.

Ha mondjuk korábban érünk haza a munkából és nem szeretnénk egy kihűlt lakásba érkezni, akkor elég az okostelefon segítségével működésbe hozni a termosztátot, és máris kellemes levegő uralkodhat az otthonban.

Mire érdemes leginkább figyelnem a termosztát telepítésekor?

Amikor sikerült kiválasztani a webáruházunk kínálatában kapható termosztátok közül a legideálisabbat, akkor következhet a készülék telepítése. Mindenképp olyan helyre kerüljön a termosztát, ahol könnyen elérhető, másrészt semmi nem befolyásolja az érzékelését.

Legtöbbször a nappali falára szokott kerülni a termosztát, kellő távolságban egyrészt a fűtőtesttől, másrészt az ablakoktól. Persze hasonló elvek mentén nyugodtan helyet kaphat a szerkezet akár a folyosón, akár az otthon bármely más pontján.

Talán a fürdőszoba az egyedüli kivétel, ott ugyanis rendszerint melegebb levegő uralkodik. A termosztátnak viszont semleges környezet kell ahhoz, hogy tűpontosan érzékelje a lakás általános hőmérsékletét.