A korszerű fűtési rendszerek összehasonlítása meglehetősen időszerű feladat mostanság, tekintve a jelentősen elszálló fűtési költségeket, illetve rezsivel kapcsolatos problémákat. Pontosan ezért szenteltünk külön bejegyzést a témakörnek.

A cikkben végig fogjuk venni azokat a szempontokat, amelyek alapján racionális döntés lehet tüzetesen összevetni az egyes fűtési rendszereket. Remélhetőleg ezzel elő lehet segíteni, hogy a lehető legjobb döntés szülessen.

Amiért időszerű lehet a szóba jöhető fűtési rendszerek összehasonlítása

Olyan időket élünk, amikor szinte minden itthoni háztartásban meg kell fontolni a fűtés választott módját. Tekintettel arra, hogy a rezsiköltségek alakulása enyhén fogalmazva is rapszodikus, de biztosan nem kedvező.

Pusztán annak apropóján is megéri a fűtési rendszerek összehasonlítása, ha indokolatlanul magas fűtésszámlát kapunk kézhez. Persze egy felújítás, korszerűsítés, pláne új építkezés keretei között gyakorlatilag adja is magát az összehasonlítás.

Ennek tükrében nagyon nem árt, ha tisztában vagyunk a szóba jöhető alternatívákkal. Lehetőség szerint azok előnyeivel, illetve lehetséges hátulütőivel együtt.

A fűtési rendszerek összehasonlítása alapján milyen megoldások jöhetnek szóba?

Ha kizárólag a korszerű fűtési rendszerek összehasonlítására fókuszálunk, akkor az elektromos fűtés lehet az egyik lehetséges opció. Lényege, hogy az elektromos áram egy egység segítségével hővé alakul. A rendszer működhet elektromos konvektor, fűtőpanel és radiátor segítségével egyaránt.

Modern alternatíva lehet a napelemes fűtési rendszer is. Lényege, hogy a napenergiát elektromos energiává alakítja át. Óriási előnye, hogy ezáltal akár a nullára is lehet redukálni a fűtéssel kapcsolatos költségeket.

Hasonlóképp előnyös megoldásnak számíthat a kondenzációs gázkazán is. Hozzáadott értéke, hogy akár 90% feletti hatásfokkal is tud működni, ezzel szintén a fűtés költséghatékonyságát segítheti elő. Mindemellett nem teljes a felsorolás a hőszivattyú említése nélkül, hiszen célzott alkalmazásán keresztül akár az önfenntartó ház is reális elképzelés lehet.

Mi mindent célszerű figyelembe venni a döntést illetően?

A fűtési rendszerek összehasonlításának miértjén, illetve apropóján túl nem árthat megfontolni, hogy fő vagy kiegészítő fűtést keresünk-e. Nyilván ennek megfelelően módosulhatnak a preferenciák is.

Az sem mindegy, hogy a meglévő fűtési rendszer mellé vagy helyette kellene találni egy hathatós megoldást. Kulcsfontosságú természetesen az is, hogy anyagi szempontból mekkora a mozgástér, mekkora összeg férhet bele. Illetve utóbbihoz kapcsolódva nem árthat utánanézni annak sem, hogy a kiszemelt rendszert illetően bármiféle támogatás elérhető-e.

Melyik legjobb fűtési rendszer manapság?

A modern, kényelmes és költséghatékony fűtés módját keresve ezt mindenkinek magának kell felmérnie. Hiszen ahány ingatlan, annyiféle változó egész sora befolyásolhatja azt, hogy melyik lesz az ideális opció.

Természetesen hozzáadott értéket jelenthet a fentiek figyelembe vételén túl a kényelem faktora is. Vagyis az, hogy a választott fűtési rendszert lehetőleg minél komfortosabban tudjuk használni. Emellett ne kelljen tartani a szerelés, illetve karbantartás feladataitól, egyúttal legyen gyorsan és tartósan meleg a lakásban.