Nem semmi heteken vagyunk túl. A tél megmutatta a foga fehérjét, és megállíthatatlanul zúdította ránk a mínuszait. Már az első nap reggelén tele voltak a híradások azzal, hogy hány embernek ált le a fűtése meghibásodás miatt, és ez a napok múlásával egyre csak fokozódott.

Amiben sok (mozgatható) alkatrész van, az el is romlik

Örök igazság, hogy minél több alkatrészből áll egy eszköz, annál nagyobb az esélye annak, hogy valami elromlik benne. Ez természetesen a fűtésrendszerekre is igaz. Minél bonyolultabb egy szerkezet, annál nagyobb az esélye annak, hogy meghibásodik.

Ez az esély a körülmények rosszra fordulásával megsokszorozódik

Amennyiben nem lett volna ilyen hideg több napon keresztül, biztosan sokkal kevesebb készülékhez kellett volna szerelőt hívni. Na de milyen az a fűtésrendszer, amelyik pont akkor hagyja cserben, a szeretteit, amikor a legnagyobb szükség lenne rá?

Miért hibásodhatott meg ennyi készülék?

Meglepő és mégis oly egyszerű lesz a válasz. Nagyon sok fűtésrendszernek külső egysége is van. Ez azt jelenti, hogy közvetlenül hatnak rá a külső környezeti hatások. A nagyobb probléma nem ez, hanem inkább az, hogy ha a külső egységnél bármi zavar keletkezik, akkor a belső egység, ami lehet egy cirkó, vagy bármilyen más készülék, szintén nem fog működni. A nagy hidegben ilyenkor elég 3-4 óra, és a melegnek nem mondható 13-15 fok garantált a szobában.

Az elektromos fűtésrendszer nem érintkezik a külvilággal

Az, hogy egy elektromos radiátornak, elektromos konvektornak, elektromos fűtő- vagy éppen infrapanelnek nincsen külső egysége, olyan előny, amely pont a legjobb és egyben legnehezebb időszakban biztosítja a kellemes meleg biztonságát otthona számára.

A biztonságérzet a legfontosabb

Milyen érzés úgy lefeküdni, hogy tudja, hogy hiába van kinn akár mínusz 15-20 fok, az elektromos fűtésének működése ettől független? Miért? Mert nem érintkezik a kint tomboló valóban zord körülményekkel, ezért szinte nulla az esély a meghibásodásra. 

Úgy is fogalmazhatunk, hogy az első fagyos éjszaka előtt nem muszáj előkeresni a fűtésszerelő számát, és imádkozni sem kell minden este, hogy még reggel is működjön a fűtés.

Az éghajlat változik, a szélsőséges időjárás fokozódik

Eközben van itt egy olyan tényező, amellyel mindenképp érdemes foglalkozni. Az összes komolyan vehető forrás arra számít, hogy itt a Kárpát-medencében a következő években folyamatosan nőni fog azoknak a napoknak a száma, ahol „szélsőséges időjárással” kell számolnunk. Ez azt jelentheti hosszú távon, hogy akár az ősz és a tavasz is láthatatlanná válhat, és két évszak lesz. Egy nagyon forró nyár és egy brutálisan hideg tél. 

Most képzelje el, hogyha -10 foknál ennyi fűtési rendszer meghibásodott, akkor mi lesz itt -20 vagy -30 foknál? 

Kivéve persze az elektromos fűtést, hiszen egy elektromos konvektor, elektromos radiátor, vagy elektromos fűtőpanel, ugyanúgy a négy fal oltalmazó ölelésében fogja ontani magából a kellemes meleget, mint most.