A kazánok fajtái között melyek azok a változatok, amelyeknek célszerű számításba venni az alkalmazását? Ha a használat kényelmét és költségvonzatát vesszük alapul, mivel lehet a legjobban járni?

Ezt a kérdéskört vesszük nagyító alá az alábbiakban. Eltökélt szándékunk ebben a formában támogatni azokat a háztartásokat, ahol prioritást élvez a fenntarthatóság, a költséghatékonyság és a komfortérzet. Legyünk őszinték, ezeknek a teljesülésére gyakorlatilag mindenütt szükség van.

A kazánok fajtái között rendkívül népszerű kondenzációs modellek

Bár ránézésre ezek a modellek hasonlítanak a hagyományos kazánfajtákhoz, az egyébként kimondottan egyszerű hatásmechanizmusuk titka a belsejükben keresendő. Egész pontosan a nagy felületű, tagolt hőcserélő jelenti a kulcsot.

Ennek a hozzáadott értéke abban jelentkezik, hogy az egyébként a kéményben lecsapódó vízgőz képes a kazán belsejében tartani. Így a vízgőz visszaforgatható a rendszerbe, ami extra lépés a hatékonyságnövelés céljából.

Hiszen ezáltal a lehető legtöbb energiát lehet kihozni a szerkezet működéséből. Nem a véletlen műve, hogy a kondenzációs technológiával működő modellek 15-20 százalékkal több fűtőenergiát tudnak leadni a hagyományos változatokhoz képest.

A vegyes tüzelésű szerkezetek típusa

Olyannyira népszerű megoldás, hogy idehaza a legelterjedtebb kazánfajta jelzőt lehet hozzá társítani. Az emberek többsége azért választja, mert gyakorlatilag bármilyen fűtőanyag alkalmas hozzá, hogy hőt tudjon előállítani.

Magyarul szóba jöhet a táplálásához a tüzifa, a szén, de alternatív lehetőségként hulladékot is lehet égetni benne. Persze utóbbiból már jó eséllyel sejthető, hogy emiatt nem számít éppenséggel környezetbarát megoldásnak.

Nem beszélve arról, hogy a vegyes tüzelésű modellek hatásfoka is elmarad az itt taglalt típusokkal összevetve. Emiatt bár költséghatékony megoldásnak tűnhet, manapság egyre kevésbé tapasztalható a hozzáadott értéke.

Az idehaza is szép lassan begyűrűző pellet kazánok fajtája

A népszerűség növekedését jól példázza, hogy a táplálásukhoz szükséges pellettel is egyre több áruházban lehet találkozni online és offline. Nyugat-Európában egyébként kifejezetten népszerű eszköznek számítanak.

A hatásmechanizmusuk kulcsa a speciális pellet, aminek az alapanyaga fa. Amit az előkészítés során nagy nyomáson összepréselnek, ezáltal úgy néz ki, mint a nyúlcsemegének számító táp. Ezeknél a kazánoknál nagy előny, hogy kényelmes őket használni.

A szerkezet ugyanis mindig a szükséges mennyiségű fűtőanyagot táplálja a rendszerbe, ezért nem kell folyamatosan utántölteni. Ráadásul a fűtés hatékonyságára sem lehet panasz, ami szintén nem elhanyagolható faktor. Pláne a használat kényelmével együtt, így a téli időszakot komfortosan és költséghatékonyan át lehet hidalni.

Az elektromos kazánok típusáról sem szabad megfeledkezni

Pláne annak fényében, hogy a korszerű elektromos fűtőtestek elképesztően sokat fejlődtek az elmúlt években. Mára eljutottunk oda, hogy a használat anyagi vonzatát tekintve egyre többször ezekkel a modellekkel járhatunk a legjobban.

Nem beszélve arról, hogy mennyire egyszerű alkalmazni őket. Tűpontosan szabályozható a működésük, így mindig úgy dolgoznak, ami számunkra előnyös. Ráadásul a beüzemelésük sem jár nagy rombolással, így felújításnál is megéri fontolóra venni a beépítésüket.